Kiapadtak a kutak és források, teherautóban hordják a vizet egyes európai területeken

Megosztás

A dél-franciaországi kisvárosban már az ivóvíz-ellátás is komoly nehézségekbe ütközik, így oda kell szállítani máshonnan a vizet.

Teljesen kiapadtak a régi kőkutak és a források a dél-franciaországi Seillans kisvárosában, ezért teherautóval szállítják oda az ivóvizet. A szigorúan korlátozott napi csapvízfogyasztást csak így tudják biztosítani a Nizzától és Cannes-tól alig 50 kilométerre nyugatra fekvő településen.

Miközben egész Európa, így Franciaország is szárazsággal és rekordmagas hőmérséklettel küzd, a lakóknak, akik korábban gondolkodás nélkül locsolták kertjüket, töltötték meg medencéiket és fürdőkádjaikat, most változtatniuk kell gondolkodásmódjukon és hozzáállásukon, mondta René Hugot polgármester.

„Ha látunk is felhőket hébe-hóba, víz nem jön belőlük: egy csepp eső sem esett mostanában. Kezdünk egy kicsit kétségbe esni, mert a helyzet egyáltalán nem rózsás, ezért mindenki csökkentette a vízfogyasztását” – mondta Hugot.

A vízhasználat mértékét hetente ellenőrzik, minden háztartásnak be kell tartania a napi 150 liter/fő vízfogyasztási korlátozást. Aki nem így tesz, annak a vízhozam mennyiségét és sebességét korlátozó berendezést szerelnek fel a vízvezetékére, mondta Eric Martel, a szomszédos Fayence várost és térségét ellátó vízközműcég vezetője. (444.hu)

Kapcsolódó cikkek